ANA SİTEYE GİT
Kategori Seçiniz
Yeni Hesaplama Mimarisi: CUDA

GPU ile hesaplama, artık çok yaygınlaşmış, hatta ekol haline gelmeye başlayan bir trenddir. Yeni işletim sistemleri ile GPU, artık yalnızca grafik işlerini yapan bir işlemci değil, aynı zamanda genel amaçlı paralel işlemci olarak kullanılmaktadır.

CUDA da, bu ekolü yakalamaya çalışan NVIDIA’nın geliştirdiği paralel işlem mimarisinin adıdır. Bu mimari sayesinde bilgisayarınızın hesaplama performansında, GPU gücü kullanılarak çok ciddi artışlar sağlanabilmektedir.

CUDA, yazılım geliştiriciler, bilim adamları, görüntü işleme, hesaplamalı biyoloji, hesaplamalı kimya, bilgisayar destekli mühendislik, sismik analiz vb. gibi birbirinden çok farklı alanlarda kullanılmaya başlayan, çok önemli bir teknolojidir.

CUDA mimarisi, basitçe anlatmak gerekirse, CPU üzerinden merkez hesaplama yapılırken, ekran kartı üzerindeki işlemcinin boş kaldığı anlarda, bu işlemcinin merkez işlemciye destek olarak, toplam hesaplama performansını arttırmasıdır. CUDA mimarisi, iş istasyonlarında kullanılan Quadro ekran kartlarında var olan bir teknolojidir.

CUDA mimarisini etkin hale getirebilmenin yolu, kullanmış olduğunuz yazılımın bu mimariyi desteklemesidir. Tüketici tarafında, neredeyse tüm büyük video uygulayıcıları, CUDA mimarisi ile tanışmış ya da yakın zamanda tanışacaktır. Elemental Technologies, MotionDSP ve LoiLO’nun ürünlerinin de içerisinde bulunduğu birçok farklı üretici, CUDA desteğini yazılımlarına ya yansıtmış ya da çok kısa bir süre içerisinde yansıtacaktır.

Aynı şekilde bilimsel araştırmalarda, Dünya’nın farklı yerlerindeki 60.000’in üzerindeki araştırmacı tarafından kullanılan AMBER adlı program, CUDA mimarisini desteklemeye başlamıştır. 

Finans pazarında, Numerix ve CompatibL, CUDA mimarisini destekleyeceklerini açıkladılar. Bunlardan örneğin Numerix, yaklaşık 400 finans kurumu tarafından kullanılan bir programdır.

Son olarak, çok sayıda iş istasyonu kullanıcısı mimarın yazılımı olan 3Ds Max de 2010 versiyonu ile CUDA mimarisini desteklemeye başlamıştır. İşlemcinin render performansına yaptığı katkı göz önüne alındığında, CUDA teknolojisi 3ds Max kullanıcılarının kabuslarından olan uzun render sürelerini kısaltma yolunda kullanılabilecek önemli bir mimari olmuştur. 

Diğer Yazılar
Xeon işlemciler: Kesintisiz güç!
Intel Xeon, nehalem mikromimari tabanlı, 64-bit, özellikle sunucu ve iş istasyonları için üretilmiş, çok çekirdekli işlemci türüdür. Xeon’lar, Pentium 2 ile benzer özelliklere sahip işlemcilerdir. Zaman içerisinde, Pentium 2 işlemcilerin önbellekleri arttırılmış, iş is [...]
Devamını Oku...
İşlemciyi kökleyin!
Intel Turbo Boost, iş istasyonlarında kullanılan Xeon işlemcilerin de içerisinde bulunan Nehalem mikromimarisine entegre olarak gelen, özel bir teknolojinin adıdır. Intel Turbo Boost’un amacı, kısaca, otomatik olarak, işlemci çekirdeğinin iş yoğunluğuna bağlı olarak, belli bir üst limite kadar, temel &c [...]
Devamını Oku...
Mükemmel Ekip Çalışması: Hem uzakta, hem birlikte!
2009 yılının ortalarından bu yana, HP Z serisi iş istasyonları, HP SkyRoom yazılımı kurulu olarak gelmektedir. Bu yazılım sayesinde HP iş istasyonu kullanıcıları, uzak lokasyonlardan, yüksek çözünürlüklü 3 boyutlu grafiklerle, yüz yüze görüşme-toplantı yapma şansını yakala [...]
Devamını Oku...